Informasjon om lysterapi

Ultrafiolett lys

Ultrafiolett lys er betegnelsen som brukes for ikke-synlige bølgelengder av lys som er like utenfor den "synlige fiolette" enden av spekteret. Det finnes flere måter på å kategorisere de forskjellige bølgelengdene innenfor det ultrafiolette spekteret, men for denne artikkelen vil vi holde oss til de mest brukte begrepene som er ultrafiolett A, ultrafiolett B og ultrafiolett C. Jordens atmosfære blokkerer faktisk mye av de ultrafiolette bølgelengdene som sendes ut av solen fra å nå oss.

For medisinsk bruk er vi mest interessert i ultrafiolett B (kalt ellers UVB) og vil derfor først omtale så kort som mulig de to andre nevnte områdene.

Ultrafiolett A

Dette refereres også til som UVA, UV-A, langbølge eller svart lys. Det refererer til bølgelengder av ultrafiolett lys mellom 315 nm (nanometer) og 400 nm. Det skaper rask soling av huden ved å få huden til å oksidere melanin (et pigment) som allerede var tilstede i kroppen. UVB er bølgelengden som faktisk stimulerer kroppen til å produsere mer melanin. Ironisk nok er melaninet et forsvarsrespons fra kroppen for å faktisk blokkere UV-stråling fra å skade dypere hudvev. Din evne til å "implementere dette forsvaret" i form av soling er i stor grad diktert av genetikk.

Tidligere ble UVA ansett som den tryggere formen for ultrafiolett lys, og selv om det ser ut til å være ansvarlig for mindre kreftproblemer enn UVB, forårsaker det føflekkreft, som er den klart farligste typen av hudkreft. UVA-lys trenger dypt inn i huden, ødelegger vitamin A og kan forårsake indirekte DNA-skade. Det forårsaker ikke rødhet (erytem) av huden, dermed er det vanskeligere å måle eventuelle skader på huden som følge av eksponering.

Fra et gunstig synspunkt brukes det fremdeles noen ganger til behandling av akne, selv om vi etter vår mening finnes tryggere og mer effektive bølgelengder innenfor det røde og blå spektrumet for å hjelpe mot akne, men det har absolutt en kortsiktig positiv effekt. UVA brukes også til behandling av nevrodermatitt og også som en "Woodlight" som bare brukes til diagnostisering av hudsykdommer (dette er ikke en behandling). UVA håndholdte lamper er også tilgjengelig hos Dermfix som en "spesialbestilling".

PUVA behandling

PUVA behandling er bruk av UVA lys i kombinasjon med psoralens (legemidler) for å gjøre huden hyperfølsom og er effektiv ved behandling av psoriasis. Men bortsett fra bekymringer om UVA, må antallet behandlinger overvåkes nøye og begrenses i løpet av pasientens levetid på grunn av potensialet for leverskade forårsaket av psoralensene.

Ultraviolet C

Dette er lysets bølgelengde mellom 100 nm (nanometer) og 280 nm. Den brukes hovedsakelig til sterilisering i laboratorier og medisinske fasiliteter. DNA i levende organismer absorberer ultrafiolett stråling best ved topper på rundt 185 nm og 265 nm. Det er kommersielt lettere å produsere UVC-lys som avgir rundt 254nm nivå, og dette brukes ofte. Effekten av UVC stråling kan ikke drepe organismen direkte, men skaden på DNA vil stoppe replikasjonen. Enkelte moderne vannbehandlingsanlegg bruker nå også UVC.

Ultrafiolett B

Dette er området for størst interesse for mesteparten av våre kunder. Det refererer til bølgelengder av lys mellom 280 nm og 315 nm, og kalles derfor noen ganger også middels bølge ultrafiolett lys. Disse bølgelengdene har vist seg å være effektive for behandling av hudsykdommer som psoriasis, vitiligo og atopisk dermatitt (eksem). Historisk i de første dagene av UVB-behandling sendte pærene som ble brukt ut de fulle bølgelengdene mellom 280 nm og 315 nm, og disse rørene kalles fortsatt "bredbånd" UVB rør. Disse bølgelengder inkluderer dette som har vist seg å være terapeutisk, men også kortere bølgelengder, som forårsaker rødhet (erytem) og til og med svie i huden. Disse uønskede bølgelengdene (de under 305 nm) som forårsaker erytem kan øke risikoen for hudkreft, forårsake ubehag og selvfølgelig begrense mengden av mulig behandling. Det mer moderne svaret siden 1980-tallet har vært bruken av "smalbånd" UVB rør. Disse avgir UVB lys kun ved rundt 310 nm til 313 nm bølgelengder, men er fortsatt veldig effektive for behandling av hudlidelser. Behandlingstidene for smalbånds UVB rør er litt lengre enn for bredbånd, men dette kan også enkelt motvirkes ved bruk av flere rør.

Ultrafiolett lys og vitamin D

Huden produserer vitamin D som svar på eksponering for UVB-bølger, hovedsakelig i området 285 nm til 315 nm. I 2002 publiserte dr. William B. Grant en artikkel som hevdet at årlig forekommer det 23.800 for tidlige dødsfall i USA på grunn av kreft forårsaket av mangel på vitamin D. Dette er høyere enn 8800 dødsfall som følge av melanom eller plateepitelkreft. Annen forskning anslår at 50.000–63.000 individer i USA og 19.000 - 25.000 i Storbritannia dør årlig for tidlig av kreft på grunn av utilstrekkelig vitamin D. Den siste forskningsstudien fra dr. Richard Setlow fra Brookhaven National Laboratory i New York viser at vitamin D ser ut til å beskytte mot svulster i bryst, lunge, tykktarm og prostata.

Våre meninger

Medisinsk vitenskap utvikler seg kontinuerlig i både meninger og behandlinger med hensyn til ultrafiolett lys. Med tanke på de tilgjengelige data tar vi følgende synspunkt med hensyn til eksponering for UV lys og lysterapi, men må understreke at dette bare er vår nåværende mening, og hver person må ta sin egen beslutning.

1. UVA lys for soling

I og med at soling kun er for kosmetiske årsaker, vil vi ikke godkjenne bruken når vi ser på mulige langsiktige bivirkninger.

2. Aknebehandling med UVA lys

Vi mener at behandlinger med rødt og blått lys som tilbys er en tryggere og mer effektiv lysbasert behandling med lite eller ingen bivirkninger, og vil derfor ikke anbefale UVA lys.

3. Behandling av psoriasis med PUVA lys

Dette er for øyeblikket kun tilgjengelig under streng medisinsk tilsyn, og derfor ikke et alternativ for hjemmebehandling. Vi forsøker aldri å overstyre medisinsk råd fra din hudlege eller lege, men det ser ut til at selv på klinisk nivå erstatter UVB behandling med smalbånd gradvis PUVA som førstevalgsbehandling på grunn av mye færre bivirkninger.

4. UVB lys for produksjon av vitamin D

Ny forskning viser de mange fordelene med tilstrekkelige og sunne nivåer av vitamin D, og viser også de alvorlige ulempene med mangel på vitamin D. I tusenvis av år utviklet menneskekroppen seg til å produsere vitamin D fra sollys og styrke bein. Beklageligvis er solen lavt på himmelen på den nordlige halvkulen mellom oktober og mai, og solstrålene blir så godt filtrert av atmosfæren at svært lite vitamin D kan produseres av kroppen. Vi støtter meningen til dr. Thomas Stuttaford at svaret er å være ute uten solkrem lenge nok til å absorbere litt sommersol, og derfor produsere lager av vitamin D3. Som Joanna Owens, senior vitenskapelig informasjonsansvarlig for kreftforskning nylig uttalte "Litt sol kommer langt. Mengden eksponering du trenger for å fylle på vitamin D er alltid mindre enn mengden du trenger for å sole eller brenne deg, noe som øker risikoen for hudkreft."

5. UVB lys for psoriasis, vitiligo og atopisk eksem

Som beskrevet ovenfor, anser vi at smalbånds UVB enheter som produserer bølgelengder rundt 311 nm er det sikreste alternativet sammenlignet med bredbånds UVB eller PUVA behandling. Dette er fordi smalbåndet unngår brennenede (erytem) UVB bølgelengder som ofte blir forbundet med hudkreft, og utelukker også UVA, som er knyttet til den farligste hudkrefttypen - melanom. Vi setter pris på at alle UVB-behandlinger i en ideell verden vil være 100% under oppsyn av helsepersonell på en klinikk eller et sykehus, men vi respekterer også den enkeltes rett til å oppsøke bekvemmeligheten av privat behandling hjemme. Til syvende og sist er UVB lys tilgjengelig for alle kun ved å gå ut døra om sommeren, og vi føler derfor at en fornuftig hjemmebehandlingsplan med riktig utstyr og retningslinjer for bruk faktisk kan være tryggere enn uovervåket eksponering for direkte sollys. Vi er klar over personer, som lider av psoriasis, som bestiller to ukers ferie i solen, bare for å søke litt lindring fra tilstanden. Bortsett fra prisen, ulempene og eksponeringen for uønskede bølgelengder, virker det bare usunt å tvinge kroppen din til en plutselig to-ukers økt med sterk UV lysbehandling fra solen, og deretter la psoriasis gradvis komme tilbake de neste månedene.

Konklusjon

Etter vår mening, som også mange medisinske fagpersoner deler, virker det tryggere å opprettholde et jevnt lavt nivå av UVB smalbåndseksponering hjemme, og holde disse ubehagelige hudforholdene under konstant kontroll så mye som mulig. Kanskje år fra nå vil andre behandlinger for disse tilstandene være tilgjengelige, men i skrivende stund virker det klart at smalbånd UVB er det beste alternativet for de som ønsker å behandle tilstanden deres med en eller annen form for ultrafiolett lysterapi.

Bemerk: Vær oppmerksom på at den ovennevnte artikkelen kun er vår oppfatning, men hvis du er klar over eventuelle feil i det ovennevnte, vennligst kontakt oss per e-post.