Kombinasjon av karboksyterapi med smalbånd-ultrafiolett B i behandling av gjenstridige områder av vitiligo: En randomisert klinisk studie

Kombinasjon av karboksyterapi med NB-UVB fører til høyere prosentandel av repigmentering og pasienttilfredshet sammenlignet med monoterapi med NB-UVB.

Karboksyterapi har blitt brukt i behandlingen av autoimmune hudsykdommer som psoriasis og morphea. Karboksyterapi har antioksidanteffekter, og fører til bedre oksygenering av vev, og frigjøring av vekstfaktorer. I denne artikkelen bestemte vi oss for å evaluere effekten av kombinert karboksyterapi og smalbånd-ultrafiolett B (NB-UVB) sammenlignet med NB-UVB alene ved behandling av vitiligo. Dette er en prospektiv, dobbeltblind studie med delt kropp utført på pasienter med generalisert stabil vitiligo i akrale områder og ekstremiteter henvist til dermatologisk klinikk ved Afzalipour sykehus i Kerman University of Medical Sciences. NB-UVB ble utført tre ganger i uken i ikke sammenhengende dager i 4 måneder. Hos hver pasient ble en lesjon tilfeldig behandlet med karboksyterapi (ukentlige økter på totalt 16 økter). Effektiviteten av behandlingen ble evaluert ved prosentandel av repigmentering av lesjonene. Chi-kvadrattest og variansanalyse (ANOVA) ble brukt for å sammenligne effekt av behandling basert på henholdsvis demografiske trekk ved pasientene og kliniske trekk ved lesjonene. Tjueåtte pasienter med gjennomsnittsalder på 32,35 ± 7,37 år fullførte studien. Ved slutten av behandlingen viste 37 % av pasientene i kombinasjonsterapigruppen mer enn 75 % forbedring sammenlignet med 0 % i monoterapigruppen (p = 0,001). Det var ingen signifikant forskjell mellom verken demografiske trekk ved pasientene (alder, kjønn og hudfototyper) eller sykdomsvarighet med effekt av behandlingen i begge grupper. Kombinasjon av karboksyterapi med NB-UVB fører til høyere prosentandel av repigmentering og pasienttilfredshet sammenlignet med monoterapi med NB-UVB.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34820974/