PUVA og NB-UVB forblir en effektiv anti-psoriatisk behandling; mai 2021 forskning

Konklusjoner: PUVA og NB-UVB er fortsatt en effektiv anti-psoriatisk behandling;

Introduksjon: Smalbånd ultrafiolett B (NB-UVB) og psoralen-ultrafiolett A (PUVA) forblir rimelige og effektive anti-psoriatiske terapier tatt i bruk over hele verden med forskjellige frekvensprotokoller. Vi hadde som mål å systematisk vurdere bevisene på effekten av forskjellige frekvensprotokoller for fototerapi ved behandling av psoriasis.

Innhenting av bevis: Vi brukte følgende begreper, nemlig "fotokjemoterapi", "fototerapi", "psoriasis", "UVB", "UVA" og "ultrafiolett terapi", for å søke i Cochrane Controlled Register of Trials, MEDLINE og Embase i august 1, 2019. Vi organiserte resultater ved hjelp av et PRISM-diagram og analyserte skjevhetsrisikoer med RoB-2-verktøyet.

Bevissyntese: Vi inkluderte fem randomiserte kontrollerte studier (RCT) på oral PUVA og tre RCT på NB-UVB. De fem studiene på PUVA inkluderte totalt 1452 pasienter med plakkpsoriasis og fant ingen signifikant forskjell i effekt sammenlignet med to- mot tre mot fire ganger ukentlige protokoller. De tre studiene på NB-UVB inkluderte totalt 248 pasienter med plakkpsoriasis. Ingen forskjeller i effekt ble rapportert ved sammenligning av ulike frekvenser ved levering av NB-UVB, nemlig to ganger mot tre ganger i uken, to ganger mot fire ganger i uken og tre ganger mot fem ganger i uken. Selv om protokoller med høyere behandlingsfrekvens per uke oppnådde clearance raskere enn lavere frekvenser, skilte de seg ikke med hensyn til effekt.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33982550/