psoriasis creme

Konklusjon: Tilsetning av kalsipotriensalve kan forbedre effekten av målrettet UVB-lysbehandling i behandlingen av plakk-type psoriasis.

Bakgrunn: Målrettet UVB og lokal kalsipotrien har ofte blitt brukt i behandlingen av psoriasis, men felleseffekten av kalsipotrien og målrettet UVB har vært kontroversiell.

Mål: Hensikten med denne studien var å systematisk evaluere om effekten av kombinert bruk av målrettet UVB og kalsipotrien er overlegen målrettet UVB alene.

Metoder: Vi utførte systematisk gjennomgang og meta-analyse av randomiserte kontrollerte studier (RCT) hos pasienter med plakktype psoriasis gjennom å søke etter de definerte nøkkelordene i databasene PubMed, EMBase og Cochrane Central Register. Sammenslått gjennomsnittlig forskjell av Psoriasis Area and Severity Index (PASI) relativ endring (%) ble estimert ved bruk av en tilfeldig effektmodell. Kvaliteten på inkluderte studier og publikasjonsskjevhet ble vurdert ved hjelp av henholdsvis Jadad-skalaen og Egger-testen.

Resultater: Totalt fem RCT inkludert 182 pasienter ble inkludert i den systematiske oversikten. Den gjennomsnittlige forskjellen mellom PASI-relativ endring (%) mellom den kombinerte behandlingen versus målrettet UVB alene var -22,68 (95 %CI: -37,12 til -8,24; p = 0,002). Publikasjonsskjevhet ble ikke støttet av Egger-testen (p = .424).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32419530/